ALS NA DE INVAL VAN RUSLAND IN OEKRAINE een stroom vluchtelingen richting het westen komt, wordt een verzoek gedaan aan Nederlanders om Oekraïners thuis op te vangen. Een voormalige Doopsgezinde pastorie in Heemstede die op het punt stond om te worden verkocht, wordt snel aangepast tot een opvanglocatie. Dankzij een oproep op de buurtapp kan het huis worden ingericht. De resterende spullen worden gedoneerd door de tweedehands winkel.

Op hetzelfde moment staan bij de Gemeente Heemstede acht mensen op de stoep waar niet meteen plaats voor is in de noodopvang. De contacten worden gelegd, de sleutel wordt overhandig, maar hoe nu verder?

Het huis wordt inmiddels bewoond door de acht Oekraïense vluchtelingen: drie vriendinnen van begin dertig. Vier kinderen in de leeftijd van vier tot elf, en de zeventigjarige moeder van een van de vriendinnen. Uit de reismand komen ook nog een hond en een kat.

Volg via deze website en via instagram de verhalen van Alona, Diana, Tatiana, moeder Olga en de vier kinderen Andrey, Maksim, Danya en Mark.

Diana werkte in Kharkiv in een parfumerie. In Haarlem zou ze ook het liefste bij een parfumzaak werken.

Tatjana en Diana lopen door Haarlem om te zien of er winkels zijn waar personeel wordt gezocht.

Tatiana en haar man Igor praten met vriendin Katja, die ze kennen uit Kharkiv.

Igor, de man van Tatjana, heeft Oekraïne in de zomer kunnen ontvluchten.

Diana bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. De publieksruimte is niet ingesteld op de tientallen mensen die dagelijks komen voor een paspoort. Vandaar dat de wachtruimte buiten op straat is. De medewerkers komen naar buiten om te helpen.

Zonder paspoort, kun je geen rekening openen. En zonder rekening, krijg je geen baan. Daarom haalt Diana een nieuw paspoort bij de ambassade. Danya is ook bijgeschreven in het nieuwe paspoort.

Gevluchte Oekraïners vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Alona haalt heeft haar nieuwe bewijs van verblijf gehaald bij de IND.

De IND heeft een locatie in Amsterdam afgehuurd waar gevluchte Oekraïners een voorlopige verblijfsvergunning in hun paspoort kunnen laten stempelen.

Alona en Tatiana sturen pakketjes mee met een informele pakketdienst tussen Nederland en Oekraïne.

Alona, Diana en Tatiana in de achtertuin van de voormalige pastorie.

Alona is gevallen met haar fiets en heeft haar enkel gebroken.

Alona krijgt hulp van vrijwilliger Jet in het doolhof van de Nederlandse medische zorg.

Diana in de keuken.

Tatjana heeft borsjt-soep gemaakt voor de lunch. Diana laat zien hoe je dat eet, bij voorkeur met stukjes gesneden ui erbij.

Alona in haar slaapkamer. Zoon Maksim heeft zijn eigen kamer op zolder.

Tatiana met zoon Mark in hun slaapkamer. Oudste zoon Andrey slaapt op zolder.

Diana in de slaapkamer die ze deelt met zoon Danya.

Olga in haar slaapkamer.

Tatjana probeert iedere dag met haar moeder in Kharkiv te bellen.

Danya speelt in de tuin met Messi.

Andrey maakt muziek op zijn telefoon met Garageband.

Andrey en Maksim rusten uit na school. Maksim speelt graag FIFA op de playstation en Andrey houdt van youtube.

Alona en Maksim in de eetkamer.

Mark wijst naar een vliegtuig dat overkomt. Tatjana zegt dat hij denkt dat hij de raketten ziet die in de eerste weken van de oorlog op Kharkiv werden afgeschoten.

Danya tekent graag, vooral de Oekraïense vlag.

Diana vult de papieren in voor haar moeder Olga, want zij spreekt alleen Oekraïens en Russisch.

De drie gezinnen zijn net aangekomen in Nederland. Ze hebben drie nachten geslapen in een koude sportzaal, maar hebben net gehoord dat ze tijdelijke opvang kunnen krijgen in een voormalige pastorie in Heemstede. Dat betekent dus dat ze zich moeten inschrijven bij de Gemeente Heemstede.

Burgemeester Astrid Nienhuis heet de drie families welkom

Alona

Maksim

Tatjana

Andrey

Mark

Olga

Diana

Danya